Blogi
Talven tyhjillään oleva kiinteistö – Vältä yleisimmät vahingot!
24.09.2024
Muistilista kiinteistön talviteloille asettamista varten
Joskus kiinteistöjä ei ole tarvetta pitää käytössä ympäri vuotta, vaan niiden käyttö saattaa rajoittua pääasiallisesti kesäkauteen. Tällaisia kiinteistöjä saattavat olla esimerkiksi jotkin vuokrattavat mökit, erilaiset säilytyshallit ja muut vaihtelevat tilat, jotka ovat käytössä pääasiassa pakkasettoman kauden työtehtävissä. Talven lähestyessä tällaiset kiinteistöt asetetaan talviteloille. Talviteloille asettaminen ei kuitenkaan ole aina vain kiinteistön käytön lopettamista, vaan saattaa vaatia paljonkin työtä ennen kuin tila jätetään tyhjilleen. Huolehdittavat asiat riippuvat jonkin verran kiinteistön ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista, ja on hyvä tehdä tarkka arvio, millaiset riskit talviteloille asettamisessa on hyvä ottaa huomioon.
Muistilistana mahdollisista huomioitavista asioista toimii seuraava:
- Tyhjennä putket
- Huolehdi riittävästä ja monipuolisesta lämmityksestä
- Varaudu mahdollisiin varkaisiin
- Varaudu myrskyihin ja muihin luonnonilmiöihin
- Huolehdi hormien ja tulisijojen kunnosta
- Päivitä kiinteistösi vakuutukset
- Huomioi paloturvallisuus.
Tyhjennä putket
Mikäli talviaikaan tyhjillään olevassa kiinteistössä on vesiliitäntä, kannattaa putket tyhjentää ja sulkuventtiilit sulkea ennen kiinteistön jättämistä omilleen. Lämmittämättömässä kiinteistössä putket saattavat jäätyä ja vahingoittua talven aikana. Mikäli putket on unohdettu tyhjentää ennen talvea, ja putket pääsevät jäätymään, voidaan suurempia vahinkoja yhä välttää tilaamalla ammattilainen tarkastamaan ja tarvittaessa korjaamaan mahdolliset vahingot.
Huolehdi riittävästä ja monipuolisesta lämmityksestä
Jos kiinteistössä on ympärivuotinen lämmitys, tulee huolehtia, että lämmitys on riittävä ja kyllin monipuolinen. Esimerkiksi pelkkä ilmalämpöpumppu ei yleensä riitä kiinteistön lämmitykseen. Ilmalämpöpumput ovat herkkiä laitteita, ja niiden ulkoyksiköt saattavat vaurioitua jäätyessään. Ilmalämpöpumpun kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti talven aikana, mutta parasta on hankkia myös jokin muu lämmitysmenetelmä sen rinnalle.
Varaudu mahdollisiin varkaisiin
Toisinaan yllättävätkin asiat kelpaavat varkaan saaliiksi, joten varkaisiin kannattaa varautua erityisellä huolellisuudella. Ensimmäinen varatoimi on muistaa laittaa kaikki arvokas lukkojen taakse kiinteistön jäädessä vaille tarkempaa valvontaa. Mikäli talveksi tyhjilleen jäävässä kiinteistössä on ikkunoita, kannattaa arvokkaimmat esineet asettaa pois näkyviltä tai siirtää kokonaan toisaalle talven ajaksi. Murtovaras iskee todennäköisemmin silloin, kun varas tietää mitä havittelee. Jos varas ei tiedä mitä havitella, jää murto todennäköisemmin tekemättä.
Vaikka aktiivinen omatoiminen valvonta olisi vähäistä talven aikana, voi valvonnan jättää erilaisten murtohälyttimien ja valvontakameroiden huoleksi. Kiinteistöissä kannattaa käyttää myös valvonnasta ilmoittavia kylttejä, sillä varas iskee epätodennäköisemmin kohteeseen, jossa käytetään minkäänasteista valvontaa.
Varaudu myrskyihin ja muihin luonnonilmiöihin
Kiinteistönomistajan on hyvä muistaa huomioida erilaisten luonnonilmiöiden vaikutus kiinteistöihin. Luonnonilmiöihin on hyvä varautua etukäteen, mutta kiinteistö on hyvä tarkastaa myös säännöllisesti. Myrskyt saattavat aiheuttaa vahinkoa rakennusten katoille sekä mahdollisille irtoesineille. Myrskyt saattavat kaataa myös kiinteistöä ympäröiviä puita, joten kiinteistönomistajan kannattaa tarkastella säännöllisesti myös ympäristöä. Talven aikana satavaa lunta on myös hyvä tarkkailla, ettei lumi pääse kertymään katoille. Raskaat lumimassat saattavat vahingoittaa paitsi kattoa, myös muita rakenteita lumen viimein pudotessa katolta. Jos lunta vaikuttaa kertyvän katolle liikaa, on se parasta pudottaa vahinkojen välttämiseksi varovaisuutta noudattaen.
Huolehdi hormien ja tulisijojen kunnosta
Mikäli kiinteistössä on tulisijoja, täytyy niiden kunto tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti. Riippuen kuinka usein tulisijoja käytetään, on nuohous syytä suorittaa 1-3 vuoden välein palovaaran vähentämiseksi. Tärkeää on myös muistaa, ettei pitkään käyttämättömänä ollutta tulisijaa kannata alkaa käyttää täydellä lämmitysteholla heti käyttämättömyyden jälkeen, sillä liian kova lämpö saattaa vahingoittaa kylmiä rakenteita. On siis suositeltavaa, että ensimmäiset lämmitykset suoritetaan pienellä lämmöllä.
Huomioi paloturvallisuus
Kiinteistön jäädessä tyhjilleen on tärkeää varmistaa, ettei mikään aiheuta kiinteistössä palovaaraa. Mikäli kiinteistöön on johdettuna sähköt ympäri vuoden, kannattaa sähkölaitteet käydä huolella läpi. Kaikki sähkölaitteet, joiden ei ole välttämätöntä olla kytkettynä sähkövirtaan talven aikana, kannattaa irrottaa pistorasioista. Kytketyksi jäävien sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkastaa ainakin päällisin puolin. Yllättävä mutta tärkeä asia tarkastaa on myös, ettei kiinteistöön jää esille lasisia tai muovisia esineitä, jotka saattavat muodostaa polttopisteen auringon osuessa esineisiin oikeassa kulmassa (Tukes, 13.6.2024).
Päivitä kiinteistösi vakuutukset
Vaikka olisi kuinka huolellinen vahinkojen ehkäisemisen kanssa, kannattaa aina varautua myös siihen, jos vahinko kaikesta huolimatta pääseekin tapahtumaan. Apu löytyy tällöin vakuutuksista. Vakuuttaa voi paitsi itse kiinteistön, myös kiinteistöllä olevan omaisuuden. Vakuutuksia ottaessa kannattaa suorittaa aina tarkka arvio kiinteistöön kohdistuvista riskeistä. Kannattavaa on myös tutustua vakuutusten sisältämiin ehtoihin, jotta olet tietoinen mahdollisista rajoituksista ja erityisehdoista korvausten saamisesta vahingon sattuessa.
Brokerlink Oy auttaa sinua kiinteistösi vakuuttamisessa
Mikäli riskien arviointi ja vakuutusehtojen tarkastelu tuntuu työläältä ja haastavalta, löytyy tähän helppo apu: Brokerlink Oy auttaa yrittäjiä vakuuttamaan kaiken, mitä yrityksen toiminnan kannalta on merkittävää vakuuttaa, esimerkiksi juuri kiinteistöt. Vakuutukset löytyvät vaivattomasti niin omaisuutta kuin toimintaakin turvaamaan. Palvelumme koostuu kahdesta vakuutuspalvelusta: Vakuutusten kilpailutuksesta ja Vakuutusten hoidosta.
Vakuutusten kilpailutus on palvelu, jossa kilpailutamme asiakkaamme vakuutukset. Tavoitteena on saada säästöä asiakkaan vakuutusmaksuihin, mutta myös parannuksia vakuutusturvaan. Selvitämme tarkoin asiakkaamme vakuutustarpeen ja pyydämme tämän perusteella tarjoukset jokaisesta vakuutusyhtiöstä, tai asiakkaan sitä halutessa vain rajatuista vakuutusyhtiöistä. Saadut tarjoukset esitellään asiakkaalle, osoittaen tarkkaan kunkin tarjouksen edut ja heikkoudet, jotta asiakas aidosti ymmärtää, mitä tarjotut vakuutukset sisältävät. Annamme oman arviomme asiakkaan tarpeisiin sopivimmasta vaihtoehdosta, mutta lopullisen valinnan tekee asiakas itse.
Vakuutusten hoito taas on palvelu, jonka avulla siirrät kaikki vakuutusasiasi meidän hoidettavaksemme. Tarkastamme vakuutuslaskusi ja -asiakirjasi, teemme yrityksesi vahinkoilmoitukset, annamme sinulle neuvoja ja tukea vakuutusasioissa, hoidamme voimaan tarvitsemasi vakuutukset ja suoritamme yrityksellesi vuosittain vakuutusturva-analyysin.
Palveluidemme tarkoituksena on sujuvoittaa asiakkaidemme vakuutusasioiden hoitumista varmistaen, että asiakkaat saavat kaiken mahdollisen hyödyn irti vakuutuksistaan.
Mikäli haluat kuulla tarkemmin palveluistamme, ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja pyydä esittelyä. Löydät kaikki yhteystietomme klikkaamalla TÄSTÄ.
Vakuutusasioissa apunasi
Brokerlink Oy